Öltöny eredete:

Angliából indult az 1700 as évek vége fele.

Az öltöny eredetileg 3 részből áll: Zakó, nadrág és mellény.

A mellény, mint alap ruhadarab abszolút protokolláris szerepet töltött be. Azért is volt fontos szerepe, mert a férfi ruházatban az ing az fehérneműnek számít és kell rá egy elfedő ruhadarab, a mellény, mely alap öltözetként, ruhadarabként funkcionált.

A társasági életben a mellényviseletnek a protokolláris alapszabálya:

Amennyiben a zakóját levenné, akkor fehérneműben lenne. Fehérneműben pedig az etikett szerint nem illik tartózkodni hölgy jelenlétében.  A három részes öltöny viselete ezért volt kötelező társaságban.

A zakó, igen fontos szerepet tölt be és az is fontos, hogy hogyan gombolkozunk:

A zakó gombolásának, hagyományőrző protokollja van ma.
Az alap két gondolat, hogy abban az időben, amikor a zakó viselése kialakult a nemesek és a főnemesek körében, a fő közlekedési eszköz a ló volt.
A nyereg kávája az egy szélesebb dolog és a nyeregben való ülés az sokkal kényelmesebb volt, ha az alsó gomb nem volt begombolva.

Az akkor zakó még nem hasonlított a mai idők zakójára, formailag inkább kabát jellegű volt.
A másik nagyon fontos szerepe kialakulási ok, hogy a nemesek, főnemesek kardot viseltek.
Ennek a láthatósága és használhatósága okán, volt szükségszerű, hogy az alsó gomb ne legyen begombolva.

Ebből a két mindennapos dologból adódóan alakult ki ez a mai protokolláris viselet, hogy a zakó alsó gombot nem gomboljuk be.

Innen egyszerű megjegyezni:
A gombolási trend: alsó gomb soha, középső gomb mindig, felső gomb néha. Aki megjegyzi ezt a soha, mindig, néha kifejezést, akkor akármikor tudni fogja a gombolási trendet.